Sabtu, 02 April 2016

Penyedap makan: gulai sempedas cs

Hidangan khusus penyedap makan itu adelah gulai sempedas kampong, yang belawan dengan sambal belacan, rebusan sayur masak maupun mentah macam petai, pucuk daun setenggek burung, mentimun, pucuk ubi, perie, kacang panjang, ditambah lagi dengan tumis paku merah, selain itu potongan nenas akan menambah cita rasa tersendiri bagi penikmatnye. Setelah itu menu spesial yaitu mie sagu yang dapat dihidangkan diberbagai kesempatan. Berikut gambar menu khusus tersebut.




Tumis paku merah memang sedap, walau hanye ditumis dg bumbu dasar seperti bawang merah, bawang putih, garam. Kalau dulu di Selatpanjang kami mendapatkan paku merah dari makcik tetangga dekat rumah, kehidupan die memang sangat susah, die sering kerumah. Hampir beberape hari sekali die kerumah mengantar paku merah, tak tega rasenye melihat kondisinye, biase die masuk dari pintu samping dan aku yang selalu membukakan pintu. Tak ingat betul tapi ade berape ratus rupiah biase aku kasih kemudian mak juge membekali dengan bekal seperti beras beberape calung, kelape, ubi. Mak kami yang mulia Tengku Sribanun memang sering menyisihkan hasil tanaman dekat rumah seperti kelape, mempelam ataupun hasil kebun kami seperti kebun ubi, rambutan untuk disedekahkan khususnye tetangga terdekat.

Mie sagu merupekan makanan khas Selatpanjang yang dapat dimakan dalam berbagai kondisi, yang paling sedap kalau memakai bilis dan daun kucai, aroma khasnye betul2x terase, tapi di Pekanbaru agak payah mencari daun kucai. Mie sagu juge dapat ditambahkan saat makan lontong sayur, dengan kuah yang agak pekat. Dulu waktu kecik2x mie sagu sering dijual dalam bungkus daun pisang, care makannye setelah dibukak, kasih kuah lade sikit (bagi yang suke) sudah tu langsung tarik kemulut selesai sedap.....itulah keje kami waktu kecik dulu hahaha.

Potongan nenas untuk ulam, sensasi tersendiri saat menikmati gulai sempedas ikan. Bagusnye nenas dipotong bulat atau memanjang (kalau masih ade gigi hahaha...), saat makan langsung dikokang setelah menyuapkan nasi dg gulai sempedas ikan kemulut.


Fhoto oleh: Dra. Asmida, M.Pd
Diambil tgl: 2 April 2016

Tidak ada komentar:

Posting Komentar